Dünya Kupasındaki İlk Türk Hakem

1930’dan beri düzenlenen Dünya Kupası’nda farklı ülkelerden birçok hakem görev almıştır. Türkiye’den de bu organizasyonda görev alan hakemler bulunmaktadır. Dünya kupasındaki ilk Türk hakem Doğan Babacan’dır. 1929 tarihde İstanbul’da dünyaya gelen Babacan, hakemlik kariyerine ek olarak futbol da oynamıştır. Babacan, FIFA Dünya Kupası finallerinde maç yönetmiş olan ilk Türk hakem unvanına sahiptir.

Hakemliğe 1955’te başlayan Babacan, 1972 Münih Olimpiyat Oyunları’nda ve 1974 FIFA Dünya Kupası’nda düdük çalmıştır. Deneyimli hakem toplamda 3 maç yönetmiştir. Ayrıca Babacan Dünya Kupası tarihinde bir ilke de imza atmıştır. Şilili futbolcu Carlos Caszely’e göstediği kart ile Babacan Dünya Kupası’nda kırmızı kartına başvuran ilk hakem olmuştur.

Türkiye ve Dünya Kupası

Köklü bir geçmişe sahip olan Dünya Kupası’nda onlarca farklı takım katılarak şampiyon olmak için mücadele etmiştir. Türkiye de bu takımlardan bir tanesidir. Türkiye ve Dünya Kupası ilişkisine bakıldığında, Türkiye’nin bu turnuvaya 3 kez katılma hakkı kazandığı görülmektedir. Bu turnuvaların tarihleri 1950, 1954 ve 2022’dir. Fakat Türkiye Futbol Milli Takımı, yaşadığı finansal problemlerden dolayı 1950 Dünya Kupası’nda katılım gösterememiştir.

Türkiye’nin Dünya Kupası’ndaki en başarılı performansı 2002 yılındaki turnuvadır. Ay-Yıldızlılar Şenol Güneş yönetiminde bu organizasyonda üçüncülük almayı başarmıştır. Yarı finalde Brezilya’ya 1-0 yenilerek üçüncülük maçına çıkmaya hak kazanan Türkiye, bu maçta ev sahibi Güney Kore’yi 3-2 mağlup ederek bronz madalya kazanmıştır.

2022 Dünya Kupası Türk Hakem Var mı?

21 Kasım 2022 tarihinde Katar’da başlayacak Dünya Kupası’nda pek çok hakem görev alacak. Türkiye’nin yer almayacağı bu Dünya Kupası’nda Türk hakem olup olmadığı merak konusu. Bu doğrultuda futbolseverler zaman zaman 2022 Dünya Kupası’nda Türk hakem var mı gibi sorular sormakta.

Bu sorunun yanıtı hayır olacak. FIFA, bu turnuva için belirlediği listede Türkiye’den herhangi bir hakeme yer vermedi. Turnuvada toplam 129 hakem düdük çalacak. Bunların 36’sı orta hakem olarak, 69’u yardımcı hakem olarak görev yapacak. Ayrıca 24 hakem de video yardımcı statüsünde Dünya Kupası’nda orta hakemlere yardımcı olacak.

Yorum yapın