17 Madde ile Futbol Kuralları

Futbol sporununun yapılabilmesi için bazı kurallar belirlenmiştir. Bu konuda yetkili merci Uluslararası Futbol Birliği Kurulu’dur (IFAB). Bu kurallar sporun en büyük yönetim kurumu olan FIFA tarafından yayınlanır. 17 madde ile futbol kuralları şu şekilde listelenebilir:

  1. Oyun alanı
  2. Top
  3. Oyuncuların sayısı
  4. Oyuncuların giysi ve gereçleri
  5. Hakem
  6. Yardımcı hakemler
  7. Maçın süresi
  8. Oyunun başlaması ve tekrar başlaması
  9. Topun oyunda ve oyun dışında olması
  10. Gol yapma yöntemleri
  11. Ofsayt
  12. Fauller ve ceza aldıran hareketler
  13. Serbest vuruşlar (direkt ve endirekt şekilde)
  14. Penaltı atışı
  15. Taç atışı
  16. Kale vuruşu
  17. Köşe vuruşu (korner)

Futbolda Kurallar Değişiyor mu?

FIFA tarafından belirlenmiş olan evrensel futbol kurallarının zaman zaman değişeceğine yönelik haberler çıkmaktadır. Bu doğrultuda futbol severler de zaman zaman futbolda kurallar değişiyor mu gibi sorular sormaktadır. Esasen bu sorunun şu an için net bir cevabı yoktur. Fakat FIFA’nın bu konuda çalışmalar yaptığı bilinmektedir. Değişiklik yapılması öngörülen ilk şey maç süreleri.

Devrelerin 45 dakika yerine 30 dakika olması planlanıyor. Bir başka değişiklik ise oyuncu değişikliklerinin sınırsız sayıda olması ile ilgili. Ayakla taç atışı da değişmesi planlanan kurallardan biri. Topun oyunda olmadığı zamanlarda sürenin durdurulması da planlar arasında. Son kural değişikliği ise sarı kart özelinde. Normalde bir uyarı anlamı taşıyan sarı kart, yeni düzenleme ile birlikte oyuncunun 5 dakika oyun dışında kalıp oyuna geri dönmesi anlamına gelecek.

Futbolda Pozisyonlar

Futbol maçlarında karşılaşılan takımlardaki oyuncuların her birinin pozisyonu bulunmaktadır. Oyuncular teknik özellikleri uyarınca farklı mevkilerde oynarlar. Futbolda pozisyonlar açısından konumu belli olan tek oyuncu kalecidir. Gerekli durumlarda kaleci kalesinden uzaklaşabilir ancak kalecinin forması diğer oyunculardan farklıdır. Bu da onun ceza sahası içinde görev yaptığını gösterir.

Kaleciden sonra defanstan bahsedilebilir. Defansın amacı rakip takımın gol atmasını engellemek olarak tarif edilebilir. Bu mevkide stoper ve bekler yer alır. Orta saha ise defans ve forvet pozisyonları arasında yer alır ve takımlarının beyinleridir. Burada oynayan oyuncular defansif ya da ofansif özelliğe sahip olabilirler. Son olarak ise forvetten bahsedilebilir. Forvetin görevi, rakip takıma gol atmaktır.

Yorum yapın